T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİVAS / MERKEZ - Şehit Üsteğmen Cemalettin Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Gazetecilik Alanı

ALAN HAKKINDA

Medya sektöründe gündemi takip etme, haber değeri taşıyan olaylarla ilgili bilgi ve belgeleri toplama ve haber yazma, televizyon aracılığı ile geniş kitlelere ulaştırılacak haberleri araştırma, toplama, yazma ve kurgulayarak yayına hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Kamuya ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların, iletişim sektöründe hizmet ürettiği alanlardır. Bu alanda, gazeteler, dergiler, haber ajansları, televizyon ve radyolar reklam ajansları vb. kurum ve kuruluşlar faaliyet göstermektedir.

Alanın Tanımı

 Gazetecilik alanı altında yer alan yazılı basın muhabirliği, televizyon muhabirliği, sayfa sekreterliği, foto muhabirliği dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

Alanın Amacı

 Gazetecilik alanı altında yer alan mesleklerde; sektörün ihtiyaçları ile teknolojik ve toplumsal gelişmeler doğrultusunda, gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiĢtirmek amaçlanmaktadır.

 

  • Alanın Altında Yer Alan Dallar
  • 1- Sayfa Sekreterliği
  • 2- Muhabirlik


 

 

İstihdam Alanları

Gazetecilik alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Yazılı basın kuruluĢlarında,

2. Görsel ve iĢitsel medya kuruluĢlarında,

3. Haber ajanslarında

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavında" (YKS) başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Yazılı basın muhabirleri; yazılı basın kuruluşlarında, haber ajanslarında ve haber sitelerinde çalışırlar. Genellikle sabit bir çalışma mekânları ve saatleri yoktur. Günün her saatinde aktif olarak çalışabilirler. Haber takibi yapmaları nedeniyle haberin olduğu her yerde (basın toplantıları, basın açıklamaları, açılışlar, mitingler, kültürel etkinlikler vb.), bağlı bulundukları kurum dışında çalışırlar. Çoğunlukla belli bir zamana kadar haberi teslim etmek zorunda olduklarından tempolu ve stresli bir çalışma ortamları vardır.

Foto muhabirleri; yazılı basın kuruluşlarında, haber ajanslarında ve internet haber sitelerinde çalışırlar. Fotoğrafları yayına hazırlama aşamasında masa başında ve bilgisayar ortamında çalışmaktadırlar. Bunun dışında çoğunlukla haberin olduğu her ortamda haber fotoğrafı çekerler. İster iş yeri ister dış sahada olsun genellikle stresli bir çalışma ortamları vardır. Bazen görüntü alabilmek için saatlerce beklemek zorunda kalabilirler bazen de çok kısa bir süre içerisinde olayı ya da olay kişisini görüntüleyebilirler.

TV muhabirleri; görsel ve işitsel basın kuruluşlarında ve haber ajanslarında çalışırlar. Genellikle sabit bir çalışma mekânları ve saatleri yoktur. Günün her saatinde aktif olarak çalışabilirler. Haber takibi yapmaları nedeniyle haberin olduğu her yerde (basın toplantıları, basın açıklamaları, açılışlar, mitingler, kültürel etkinlikler vb.), bağlı bulundukları kurum dışında çalışırlar. Çoğunlukla belli bir zamana kadar haberi teslim etmek zorunda olduklarından tempolu ve stresli bir çalışma ortamları vardır.

Sayfa sekreterleri; yazılı basın kuruluşları, reklam ajansları, yayınevleri, matbaalar, çeşitli kurum ve kuruluşların basılı yayın birimlerinde çalışırlar. Çalışma tempoları belli dönemlerde düşük, belli dönemlerde çok yüksektir. İşlerini sınırlı zaman içerisinde yetiştirmek durumundadırlar. Genellikle kendilerine tahsis edilmiş birimlerde masa başında ve bilgisayar ortamında çalışırlar.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

Gazetecilik

Öğretim Programları

Öğretim süresi

ÖNLİSANS

Basım ve Yayın Teknolojileri

2

Basın ve Yayıncılık

2

Fotoğrafçılık ve Kameramanlık

2

Grafik Tasarımı

2

Görsel İletişim

2

Halkla İlişkiler ve Tanıtım

2

Marka İletişimi

2

Medya ve İletişim

2

Radyo ve Televizyon Programcılığı

2

Radyo ve Televizyon Teknolojisi

2

Reklamcılık

2

Gazetecilik

Öğretim Programları

Öğretim süresi

LİSANS

Basım Teknolojileri

4

Gazetecilik

4

Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

4

Medya ve İletişim Sistemleri

4

Rekreasyon Yönetimi

4

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı

4

Yeni Medya

4

 

 

Belgelendirme 

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.12.2012 - Güncelleme: 08.06.2022 10:13 - Görüntülenme: 4091
  Beğen | 3  kişi beğendi